Et teleskops opgave er at forstørre et billede eller få det til at se ud, som om du er tættere på et objekt, end du i virkeligheden er. Det er vigtigt at finde den rette balance mellem tre faktorer: styrke (forstørrelse), lysstyrke og opløsning (klarhed).
Hver gang man øger styrken, sker der en tilsvarende reduktion af lysstyrken og opløsningen. Når styrken er for høj, bliver objektet sløret. For at få den bedst mulige billedkvalitet bør du bruge dit teleskop udendørs.
ADVARSEL: Kig aldrig på solen gennem teleskopet! Det kan give alvorlige øjenskader.
- Objektivets diameter: 30 mm (1,18)
- Brændvidde: 400 mm
- Okularer: 20 mm, 4 mm
- Maksimal styrke: 100X
Sjove ting at se på:
I rummet: Månen og dens kratere. Åbne (galaktiske) stjernehobe som Plejaderne og stjernetåger som Oriontågen. Lær at finde stjerner, f.eks. Nordstjernen og Vega.
På jorden: Træer, buske og blomster, fugle og andre dyr. Forslag til enkle eksperimenter og spændende udfordringer
Det er nemt. Afstand: Hvor langt væk kan du se? 5 km? 10 km? Eller måske mere? Hvor langt ud i rummet kan du se? Det er svært at sige - det afhænger mest af, hvor lyst det objekt er, som du kigger på.
Medium. Månen: Studér månekortet, og prøv at finde de forskellige kratere på den rigtige måne. Kan du se forskel på overfladen, når månen er fuld i forhold til en halvmåne? Hvornår tror du, det er nemmest at se kraterne? Vi har printet månekortet som et spejlbillede, så du kan sammenligne det med det, du ser i dit teleskop.
Det er svært. Søg på internettet for at finde ud af, hvor planeterne burde være på himlen lige nu, og marker dem på et stjernekort. Gå udenfor og se, om du kan finde dem. Venus, Mars, Jupiter og Saturn - kan du finde dem alle? Eller må du vente til en anden tid på året eller en anden tid på natten? Kan du se nogen forskel på dem, når du kigger gennem teleskopet?